Tip! Catwalk tentoonstelling Rijksmuseum

7 maart - Wendy
Catwalk Rijksmuseum

In de Philipsvleugel van het Rijksmuseum wordt van 20 februari t/m 16 mei de tentoonstelling Catwalk gepresenteerd. De tentoonstelling is vormgegeven in samenwerking met de bekende fotograaf Erwin Olaf. Catwalk is een presentatie van mode in Nederland van 1625 tot 1960.

Aangezien de tentoonstelling nog niet zo lang geopend is, en je nog ruim de tijd hebt om deze met eigen ogen te komen zien, wil ik nog niet teveel verklappen. Echter ben ik bang dat mijn enthousiasme hierin de overhand zal nemen. De expositie is namelijk in één woord; Stunning! De manier waarop de verschillende stukken gepresenteerd worden geeft blijk van serieus vakmanschap en is bijzonder indrukwekkend. Catwalk neemt je letterlijk over een catwalk mee door de tijd van de Nederlandse mode over een periode van 335 jaar. De Catwalk collectie start in de Philipsvleugel bovenaan één van de indrukwekkende trappen waar je direct van je voetstuk wordt geblazen door een creatie van Studio Drift uit 2014. Vijf bloemenkelken vormen een mechanisch ballet wat zich afspeelt hangende vanaf het prachtige bewerkte plafond met ornamenten van het Rijks. De kelken zijn gemaakt van vele lagen organisch zijde. Doormiddel van licht, techniek en prachtige materialen, vouwen de kelken zich om beurten in en uit wat zorgt voor een sprookjesachtig en meer dan indrukwekkende entree. Hierna word je op natuurlijke wijze begeleid door de uitgebreide periode aan mode in Nederland door de jaren heen, waarin de meest prachtige modische creaties te zien zijn. De tentoonstelling geeft inzicht in het modebeeld heersend in de verschillende periodes en verteld ons over de ontwerpers en dragers van de stukken.

Hoogtepunt van de tentoonstelling is de levensechte Catwalk show die te zien is in één van de achterste zalen. Hier is een catwalk show nagebootst doormiddel van een levensgrote catwalk met daarop tal van mannequin poppen die langzaam achter elkaar over de catwalk bewegen. Rondom de catwalk staan rijen met stoelen opgesteld waar het publiek van de show kan genieten. Iedere stoel is voorzien van een boekje waarin uitgebreide wetenswaardigheden staan over iedere creatie die op de catwalk te zien is. Het geheel is een prachtig waarnemen aan modecreaties waar je mond van open valt. 

De gehele tentoonstelling is op een dusdanige manier opgezet waarbij presentatie en met name licht zorgen voor een ultieme beleving. Alle tentoongestelde items komen perfect tot hun recht. Een bezoekje aan deze tentoonstelling zorgt voor een enorme boost aan nieuwe inspiratie en heeft op mij, en naar mijn idee op iedere bezoeker een blijvende en indrukwekkende indruk achtergelaten. Ik kan iedereen aanraden om een plekje in zijn agenda vrij te houden voor een bezoek aan deze expositie!

Tip!
Zorg dat je er vroeg bent. Het Rijks opent al om 09.00 uur in de ochtend en op dat tijdstip heb je heerlijk de tijd, de ruimte en de rust om alles optimaal in je op te nemen!
Klaar voor een boost aan inspiratie?!


Catwalk Rijksmuseum

Catwalk Rijksmuseum

Catwalk Rijksmuseum